Убеждения и съмнения

– Толкова много ме притесняват нещата, които още не знаем!

– А мен тези, които знаем и се мислим, че разбираме!

За толкова кратко време обръщането от емоционално към съвсем-не-чак-толкова мислене извади наяве много въпроси, които, вместо да затворят мъглата в буркани, които след това да се подредят в таксонометрични чекмеджета, някои от които без дъна или стени, отделящи ги от другите, противно на очакванията, я направиха дори по-гъста и бяла.

Ако емоциите могат да бъдат следствие от волево решение, взето без тяхно участие, то как да се доверим на сърцата си? Ако сърцата, въпреки че са най-лесно мамената част от нас, все пак виждат това, което умът, който управлява в по-голям степен волята, не може да обхване, как да се доверим на разума?

До преди година и половина изобщо не използвах главата си по предназначение, карах на каквото усетя. Докато не станаха някои неща, които да ми покажат, че усещанията понякога са колкото сигурно толкова и абсолютно несигурно нещо. Явно убеждението им дава нужната тежест и връзки, с които те, хвърчащи из облаците, да слязат на земята. А убеждението… още  нямам и идея как се поражда то, ние ли избираме в какво да сме убедени или не съвсем… Понеже когато приложиш убеждение към нещо, макар и „невидимо“- се прилага вяра. А тя, като  субстанцията, която „о-съществява“ прицелната си точка, както бях писал преди близо две години, облича в реалност фокуса на убеждението си; друг е въпроса вярно ли е това, в което си убеден или си повярвал в лъжа.

С това не искам да кажа човек да се съмнява във всичко. Вярвам, че като християни, и като такава, поне официално, нация, ценностната система трябва да бъде основана на Божието Слово- Библията. Защото при едно безкрайно съмнение не остава нищо, върху което човек да стъпи, и затъва в блатото, което се е получило като резултат. Не вярваш ли? Огледай се наоколо. Тук не говоря за съмнения върху Словото. Говоря за разположението на сърцето, на вътрешния човек и за решенията, които се налага то(й) да взима.

Веднъж на едно младежко събрание едно момче попита „Как да разпозная Божия глас?“, на което друго, по-голямо, отвърна „Брат, това е най-тънката част в християнството!“ 🙂

//// Съжалявам, за нескопосаното заглавие. Прилича като на роман на Джейн Остин, която в момента чета. Просто не можах да измисля, а и  не ми се мислеше още , друго.

7 thoughts on “Убеждения и съмнения

 1. От вчера се чудя, дали да ти пиша по темата. Убеждението, че си прав може да идва и от сърцето, и от ума. И в двата случая си имат доводи. Просто тези на ума ги знаем, а тези на сърцето – не винаги. Ще споделя личен опит. Може и да не ти е от полза,но… 🙂 5 години от живота си следвах само убежденията на ума си. Бях заключила сърцето си, игнорирах чувствата, емоциите – прикривах. Резултат – проспах три години от живота си. И съжалявам за това. Единственото, за което наистина съжалявам. Повярвах в собствената си лъжа, и още си изпращам „благословии“ като се сетя.
  Гласът в теб, без значение чий е – той е най-важен. Бях забравила, че въпреки разочарованията, болката понякога, съмненията и липсата на логика, този глас винаги знае кое е най-добре за нас.

 2. Аз не мисля, че е без значение от къде е това, което чув(ств)аш в себе си. Както и писах, понякога си правим някакъв извод, който по-късно се оказва абсолютно погрешен, но поради това, че сме се фокусирали на него и сме му повярвали, поразиите са на лице.
  Мерси, че се престраши да пишеш =Р

 3. Усещанията и чувствата са две различни неща. Чувствата – хм… могат ли да бъдат „възпитавани“ и „контролирани“?
  Питам се дали това не е изводът:
  Съмнения има там, където… няма чувства.

Вашият коментар

Back to Top
%d блогъра харесват това: