fbpx
Аристотел: За душата и Parva Naturalia на български

Тези седмица на книжния пазар се появи четвърта част на втори том от планираното шесттомно двуезично издание на съчиненията на Аристотел. В него в превод на проф. Цочо Бояджиев са поместени съчиненията „За Душата“ и „Малки естественонаучни съчинения“ (за сетивното възприятие и сетивно възприемаемите неща, за паметта и припомнянето, за съня и бодърстването, за съновиденията, за съногаданията, за дълголетието и краткостта на живота, за младостта и старостта, за живото и смъртта и за дишането). Освен това в приложение са публикувани наколко коментара на Тома от Аквино към Трета книга от „За душата“. Към изданието са добавени именни, предметни и гръцко-български показалци. Уводът на редактора на поредицата, проф. Иван Христов, е достъпен в портала Академия.

Това беше една хубава изненада, тъй като през последните месеци имах досег с тези текстове и си мислех кога ще ги видим на български.

В този ред на мисли, ползвам момента да припомня, че май нямаме някаква антология поне с текстове на отците на Църквата относно душата. Да не говорим, че съчинението на Тертулиан от II-III в., посветено на същата тема, сякаш изобщо не е пипано, освен в изненадващи места като уебкафе.

Back to Top