Визуални мрежи

Любимият ми септември набира скорост, есента вече си е направо тук, а на мен ми се пише като стой, та гледай. Почти като всяка година.

В месеци като този, когато имам много време да правя любимите си неща и да работя (предимно върху себе си), вниманието ми по правило се насочва особено към социалните мрежи. Сякаш най-вече в такива периоди съм правил повечето си виртуални места.

И така, преди няколко седмици сънувах, че си правя tumblr. Събудих се с готовата концепция като какво да има вътре, как да изглежда и т.н. Но не си направих. Вчера, обаче се регистрирах в pinterest. Спомням си, че Серж ми беше разправял за първото (май). Като цяло идеята не е лоша. Платформите позволяват бързото споделяне на изображения и текстове, което изисква значително по-малко усилия и време отколкото “стандартните” блогове.

Но накъде бия? Натам, че се страхувам. Може би вече съм наслушал достатъчно изказвания и съм изчел доста материали за фрагментизацията на съвременната култура, за нейната визуалност и тем подобни. От какво се страхувам? Ето то какво :

 1. от разпадане и накъсване на начина ми на изразяване и разсъждаване, които и без това не блестят с особена хомогенност в по-големи обеми. You know, you become what you put your eyes on.
 2. от акцентът върху визуалното. Да, съвременността става все по-видима и по-осмисляема, трансмитируема  именно като видима. Тук не мога да преценя дали се страхувам от яхване на масовия поток или от нещо друго.
 3. от повишаване на консумативното мислене. Ако аз съм визуален артист и имам какво да споделям – да, но аз определено не съм (на този етап). Т.е., това, което трябва да правя, е да трансферирам нещата на други хора, което не е зле само по себе си. Проблемът е, че това едва ли ще ме мотивира аз да се хвана и да направя нещо, а ми се ще именно върху това да работя.

Отделно от това се чувствам до определена степен уморен от виртуалните ми аз-ове. Изискват доста поддръжка и време, а вече съм доста наясно, че като почне академичната година, вниманието ми ще се отклони в съвсем друга насока. Непостоянността на творческия поток ми  е известна и почти клоняща към спорадичност, поне досега.
Освен умората от виртуалното пространство и по-точно от проектирането ми там има и още нещо. Не усещам нужда да влизам този нов поток на визуалните дневници (сега ми хрумва да ги нарека така). So, I’ll keep staying aside.

Advertisements

2 thoughts on “Визуални мрежи

 1. А може би го гледаш от грешната страна. “Новите” социални мрежи не изникват, за да разкъсат старите и да ги лишат от съдържание. Напротив. Това, че една платформа се развива значи, че същестува търсене за този тип съдържание.

  Twitter не направи блоговете по-скучни. Направи ги по-конкретни, по-стойностни. Защото онзи виц, или шегичка която ти е хрумнала, нямаше място между постовете със съдържание, за което си се трудил. Направи блогването малко по-качествено дори, макар и все по-спорадично.

  Това което изглежда, не съзнаваш, е че може би tumblr не е правилния медиум за теб. Навярно не го познаваш достатъчно добре. Препоръчвам ти да се опиташ да го опознаеш, преди да си намериш мястото в него. Намери си няколко интересни или просто забавни tumblr-a и пробвай да ги следиш една седмица. (навярно най-лесно да потърсиш best tumblrs of 20xx).

  А можеш също така да хвърлиш едно око на medium.com и техните “top posts of last month”. Все по-често се оказвам там, когато търся нещо за четене.

  Успех.

  Like

 2. Много благодаря за предложенията! Ако не се впусна в куп неща тези дни, може би ще отделя време и ще пробвам съвета ти.
  А иначе, не знам защо си останал с впечатлението, че мисля “новите” мрежи за застъпници/убийци на старите. Минах(ме) този период, точно (както казваш) като се напоявяваха туитър и фб. Споделям мнението ти, че именно тяхната поява се оказа решетката, която обра “шлаката” от блоговете (много грубо казано, за което се извинявам).
  В момента, обаче, българската блог сфера ми се струва още по-опустяла. Или поне без реални вътрешни препратки, коментари и тн. Или се лъжа?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s