Chimaera

“Химера”, подобно на митологичното чудовище, се състои от три отделни, доста незамисими, но сякаш не несвързани части. Това ми позволи да прочета третата част след няколкомесечна пауза, деляща я от другите две.

В тези три новели, да кажем, Джон Барт нѐ препраща, а направо хвърля през глава читателя във водопад от митологични имена и сюжети. Водопад, който води към бездънен водовъртеж, общо взето.

За всеки запознат с литературната история, обаче, няма да бъде изненадващо, че книгата води до “никъде”. Както се повтаря и в самите истории вътре, “ключът за съкровището е самото съкровище”. Сякаш с това Барт ни намига и ни подказва, че четенето само по себе си е придобивката от тази книга. А то върви леко, не лесно, но приятно, замайващо, определено с много хумор и без да се съобразява с усолвости като поток на времето, кохерентност на пространството и разделения между реалния свят и книгата. Което все пак са типично постмодерни похвати, с които Джон Барт майсторски борави.

Отначало се ядосвах защо в книгата почти няма бележки под линия, които може би за мнозина читатели биха били жизнено необходими. После си мислех, че един показалец на имената с два-три реда обяснения би бил безценене. В крайна сметка опитах да чета със справочник по митология под ръка. Но захвърлих тази идея, понеже сякаш не това е била целта на книгата или на автора.

Загубването не винаги е удобно състояние, но пък може да се окаже полезно в определен смисъл, а фригидно държаният контрол никак не е за предпочитане. Не и в литературата от този стил.

 

30051778_10155224051936237_5991381866345179612_o

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s