Разкази на Вирджиния Улф

Вирджиния Улф е познато име в читателските среди и, посягайки към последно излезлия сборник с нейни разкази, няма как да не се подходи с някакво очакване.

Акварелната проза на Улф прелива от биографизъм към психологизъм, от реализъм към импресионистични рефлексии. Често багрите се оплитат между меланхолията и иронията, преходите са фини и недоловими. Двигателните техники на разказваната история и съзерцателните разсъждения турдно се отделят и може би това е най-привличащото и омайващото в писането на Улф.

Самите “истории”  имат съвсем тънък гръбнак от наратив, като много пъти са на границата с рефлексията. Улф успява обаче дори и в съзерцателни текстове като “Магията на езерото” да разкаже с няколко фрази, с единични детайли цели истории. Съзерцанието ѝ е импрегнирано с наративи, както историите ѝ почти винаги носят зародиша на извънповествователното поетизиране. Тази двойнственост нажежава разказа, прави го увлекателен без да разчита на традиционния “съспенс”. Той се промъква незабелязано, впрочем и често се осъзнава едва в края.

Четенето на разказите е удоволствие, преводът на Иглика Василева е точно какъвто трябва да е един превод – не се усеща.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s