fbpx
Джанет Уинтърсън: Тежестта

„Тежестта“ от Джанет Уинтърсън е част от поредица съвременни препрочитания на митове, в която вземат участие съвременни литературни светила като Маргарет Атууд (Одисеята на Пенелопа), Виктор Пелевин, Дейвид Гросман, Дона Тарт (ч а к а м е ! ! !) и др.

Романът или, по-скоро разказът, на Уинтъръсн се спуска към мита за Атлас, титана, държащ на плещите си света, и по-точно – към момента, когато е сменен от Херакъл за известно време.

Уинтърсън се опитва да обговори идеите за дълг, за съдбата и предопределението, които изглеждат непроменими, за самотата на товарите, които човек поема. Образите на Атлас и Херакъл са до голяма степен противопоставени. В лицето на героя, получил безсмъртие с машинация, читателят среща познатия типаж, търсещ слава, който не може да съществува извън светлините на прожекторите и извън очи, пред които да утвърждава себе си, независимо безпътието, което го владее, поради неспособността му за дълбочина. Атлас от друга страна е представен като по-вдълбочен и донякъде меланхоличен – особено след като, връщайки се в градината на дъщерите си, Хесперидите, открива, че светът му на практика вече не съществува. Дългът, който носи върху плещите си, се сраства с него, земята и космоса вече не се различават от него самия. Херакъл не е способен да понесе такова самотно изпитание.

Краят на историята е донякъде експериментален, доколкото Уинтъръсн се опитва да вплете в стандартната митологична линия нещо от съвремеността. Опитът е симпатичен, не може да се отрече, макар и леко наивен на фона на останалата част от историята. Титанът, прекарал векове сам, мечтайеки да се слее с безкрайното Нищо пред очите си, открива не само неочакван другар, наравно отритнат като него, но също и това, че свалянето на товарите от гърба не води до края на света.

Уви, книгите от тази поредица са трудно откриваеми за закупуване, но се намират по библиотеки. Надявам се.

Back to Top