Уилям Сароян и Лятото

Уилям Сароян съвсем тематично се появи в началото на летния сезон у нас със сборник разкази, озаглавен „Лятото на красивия бял кон„. Изборът на българското заглавие е доста интересен, при положение, че виждаме английското му заглавие – My Name is Aram. Двете създават доста различни очаквания у читателя, но сякаш са в сходна степен удачни.

В книгата са поместени истории от живота на арменската общност в щатите, и по-особено – на няколко подрастващи момчета, едно от които е споменатият вече по-горе Арам и братовчед му Арак. Историите са разказани леко и увлекателно, с една наивистична нотка, която не дразни, а отключва веднага спомени и асоциации за детство и множество други произведения, черпещи вдъхновение от него. Този период, обаче, не е представен сладникаво или изцяло розово. Всъщност, не бих могъл на припиша какъвто и да е цвят на отношението на Сароян към детството в този сборник. Разказите съчетават топлата човещина на автора и отношението му към героите, което е по-скоро емпатично, със симпатичната ирония на вече пораснал човек, избрал да гледа през призмата на хумора на противоречивите и понякога абсурдни ситуации в живота (които присъстват и в някои от историите).

Атмосферата в разказите сякаш силно напомня тази на „Вино от глухарчета“ на Рей Бредбъри, от тази гледна точка изборът на българското заглавие е доста оправдан. Историите се носят с лекотата и топлината на една сплотена общност, която само на моменти има контакти, точки на известно напрежение със не-своята среда, в която е поставена. От друга страна, ако държим поглед и върху английското заглавие на сборника, в превод „Името ми е Арам“, разбираме, че всъщност сборът от истории се удържа не само от общата атмосфера, общност, емоционална температура, но и конкретно от Арам – момчето, което пряко или не присъства във всеки един от разказите.

Разказите на Сароян са много приятни и топли, пропити с тънък хумор и много филантропия, може би като едно неизпепеляващо лято.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s