fbpx
Serpentine Gallery: Luchita Hurtado

От 23 май до 20 октомври 2019 в Serpentine Gallery е поместена изложбата на Лучита Уртадо (родена през 1920 г. в Майкетѝя, Венецуела; от 1928 г. живее в Америка) със заглавие I live, I die, I will be reborn (Живея, умирам, ще се преродя). Изложбата е първата и самостоятелна в Обединеното кралство. Пълният текст и материалите към изложбата са достъпни тук.

Творчеството на Уртадо е огромно, натрупаните платна през над 80 години творчески път се докосват до различни течения и влияния.

По-долу са платната от раздела Език и Абстракция с изключение на Утробата – част от пространството Език и Архетип. Рисувани са през 1973, точно след вълната на американския абстрактен експресионизъм и разцвета му през 60-те. Много от картините са допълнително разрязани и вторично сглобени от Уртадо. Първоначално много от платната представляват нарисувани надписи, които след премоделирането запазват само част от черитите си и съвсем леко напомнят на буквите, стоящи върху началната „протокартина“. Уртадо обяснява идеята си за умишленото разрязването и преподреждането на картините си с празното пространство, което се отваря в разговора на двама души, разминаването на думите и смислите, дупките, които зейват в текстурата на общия език, но също и с разминаването при превод между два езика или при превключването (особено, наблюдавайки децата си, които са билингви с испански и английски). В картината Автопортрет е нарисуван, нарязан и разбъркан текста, който е и заглавието на цялата изложба.

Untitled, 1967, Acrylic and ink on paper, eight panels 

Earth and Sky, 1973
Untitled, 1974
Yin Headline, 1973
Face for Arcimboldo, 1973
Orinoco, 1973

Back to Top