fbpx
Манастирът Ксенофонт

Ксенофонт е един от двайсетте манастира в Света Гора, разположен на северозападното крайбрежие на полуострова, между манастирите Дохиар и Св. Пантелеймон. Основан е през Хв. (около 998г.), а съвременния си облик получава след сериозни строителни дейности през ХVIIIв. Носи името на основателя си.

Съборният храм е посветен на св. Георги Победоносец (другият манастир, посветен на светеца е славянобългарският Зографски манастри, относително близко до Ксенофонт). На първата снимка горе са светците Георги и Димитър, които често се изобразяват заедно. На последната са двамата старозаветни персонажи- Енох и пророк Илия, единствените, за които е писано, че са взети живи на Небето. На иконата са изобразени все едно си нашепват някаква тайна, все едно са си близки.

Каменните облици на манастирите създават специфична визуална атмосфера, някак естествено свързваща се както с температурата навън, така и със заобикалящата доста средиземноморска флора. Изключително топла.

В двора има няколко чешми, като тази на снимките е съвсем близо до новия католикон (съборен храм), който е в същия цвят и който в момента е в процес на възстановка. Старият католикон, от ХI в. е по принцип затворен за посетители, в него има доста икони от ХIIв., които посетителят може да види на картички в магазинчето до входа.

Манастирът най-вероятно е бил български по-рано – все още са запазени графити, надписи, или цитати от Писанито на една от иконите в католикона, писани на църковнославянски. В първата снимка отгоре, графиг на стена, се чете „възлезет..“, на втората е надписът „жупан Преда“, а на третата – Младенецът в скута на Богородица държи свитък с надпис „Духъ Господьнь на мнѣ, его же ради помаза мѧ, благовѣстити нищим посла мѧ.“ (Господният дух е на мене, заради него ме помаза, изпрати ме да благовестявам на нищите).

Приключвам този пост с няколко снимки на каменни стени и зидове с растителност по, пред, върхуи и на тях, понеже имам слабост към тях.

Back to Top