fbpx
Две изложби

Див Живот„(Симеон Стоилов), Credo Bonum, 19 септ – 13 Окт 2019г.

От официалната страница в сайта на галерията – тук:

През последните години Симеон Стоилов внимателно избира появата си в галерия. Изложбите му станаха тихи, а изказът им задълбочен и прецизен. До публиката често достигаха снимки в Инстаграм от далечни брегове, от бурни морета, от празни от хора, но пълни с живот пейзажи. Изложбата „Див живот“ е онази стъпка, която събира на едно място художника и неговaта страст към природата и стихиите.

В създадените специлано за галерия Credo Bonum живописни платна, той се вглежда в безкрайната красота на дивата природа. Не онази екзотична природа, която познаваме от телевизията, а най-обикновената, която тъпчем под кратата си, покрай която минаваме без дори да я погледнем.

За „Див живот“ художника Симеон Стоилов казва:  „Събирал съм си кадри с телефона през цялата година от различни места без да имам яснота защо. Най-малкото съм планирал да ги показвам в изложба. Сега си давам сметка, че за мен това е особен вид бягство от всепоглъщащото съвремие, със своите пренатегнати до крайност претенции, зависимости и сложни еквилибристични поведения. А животът, див, вечен, си съществува – само трябва да погледнеш зад гърба си или към земята, до пагазиш из някое блато или да се разходиш из планината, да се взреш, да съзерцаваш, да преживееш…“

„Равно.весие“ (Десислава Христова), One gallery, 03 окт – 13 окт 2019г.

Всяко равновесно състояние е извън времето в изключително краткия миг на своето съществуване. Равновесието не е покой, то е състоянието между две движения. Толкова кратко, колкото и безкрайно и толкова деликатно, че преди да го постигнеш се съмняваш дали изобщо съществува.
Творбите ми отразяват тези „уловени“ мигове, фрагменти от движението, опит за достигане на равновесната зона, на „тук и сега“. Безкраен стремеж да видя какво има отвъд точката на безмълвие чрез един обратен stop motion. Отвъд дуализма на твореца, който е едновременно и създател, и зрител на своето творчество, с преминаването през всички състояния на възторг и съмнение, произтичащи от това.
Настоящата изложба включва графични творби от циклите „Една възможна реалност“, „Прозрачно ателие“ и „Плеяди“. Различни посоки на търсене, обединени от усещането ми за равновесие. (текст от фейсбук събитието)

Back to Top