fbpx
Музеи и хора: Албертина

Снимките са от първия ден след „отварянето“ на третия локдаун в Австрия, 8 февруари 2021. Албертина и Албертина Модерн бяха относително единствени от музеите, които работеха в понеделник, останалите отварят врати за посетители от вторник, понеже традиционно почиват през първия ден от седмицата.

Повечето снимки са от „Моне до Пикасо. Колекция Батлинер“, разположена на втория етаж, короната на музея, в залата Propter-Homines-Halle, учредена през 2007 от самия Херберт Батлинер (починал на 90 г. възраст на 8 юни 2019). Залата помещава от основаването си най-важните експозиции в Албертина, от Дюрер до Пикасо. Колекцията събира знакови творби от модернизма и последвалите го течения. Още за колекцията може да се прочете на страницата на музея ето тук.

По-малка част от снимките са от временната експозиция „My Generation. Die Samlung Jablonka“, която заема част от приземния етаж и този под него до 21 април 2021. Профилираната колекция от американско и немски изкуство от 80-те години събира творбите на художници, скулптори и други визуални артисти, които са свързани от дъргогодишно сътрудничество с Рафаел Яблонка.

След като Рафаел Яблонка затваря галерията си в Кьолн през 2017, Албертина получава 110 от творбите. Повече може да се прочете на официалната странциа тук.

Marc Chagall, The Kite, 1926
Marc Chagall, Sleeping woman with flowers, 1972
Claude Monet, The Water Lilly Pond (1917-1919)
Terry Winters, Phase Plane Portrait, 1994
Ross Bleckner, From Unknown Qualities of Light (Part I), 1987
Terry Winters, Square Measure, 2010
Ross Bleckner, Architecture of the Sky IV, 1989
Back to Top