fbpx
Берлин

Първата среща с Берлин беше силно архитектурна, плътна. Снимките от долната галерия са от фасадата на Панорамата към Музея Пергамон, голяма част от който се ремонтира в момента. В тази временна изложба се пресъздава един ден от живота в гр. Пергам. В отделна зала се прожектира огромна видео инсталация, от която може да се придобие представа за олтара, който не е достъпен в момента. Останалите кадри са от въшната част на Историческия музей, катедралата и Хумболтовия форум.

Следващата галерия със снимки от небостъргача на Аксел Шпрингер и срещулежащата Нойбау (снимки от интериора – тук). И двете са част от комплекса на едноименното издателство и са близо до остатъците от Стената.

Последната сбирка е от Новата национална галерия, сграда на Дейвид Чипърфийлд, изцяло отворена към забоикалящото я пространство. Колекцията изкуство от ранния 20ти век (1900-1945) е на долния етаж – бягаща от хронологичното представяне, изложбата събира творбите и авторите в тематични ядра. Ще споделя снимки от самата изложба скоро.

Градът впечатлява с усещането за живот, което пулсира из улиците, по градинките из кварталите, дори из празния кампус на университета в петък следобед към края на юни. Архитектурата от втората половина на миналия век осезаемо маркира пространството с чистата си геометрия, но и с вече усещането за остарялост и дори западналост, които бетонните фасади навяват. Централните части, от друга страна, рязко контрастират с по-ниските модернистични елементи от по-периферните пространства.

Ще опитам да систематизирам останалите снимки и да ще ги споделям поне още в два поста.

Back to Top